maandag, 12 september 2016 07:20

Publicatie correctieblad NEN 1010:2015

Aansluiten opwekeenheden

NEN 1010 volgt het Europese harmonisatiedocument HD 60364, dat is gebaseerd op de internationale norm IEC 60364. Zowel de HD 30364 als de IEC 60364 geven voor het aansluiten van opwekeenheden twee mogelijkheden:
1. Aan de voedende zijde van alle beveiligingstoestellen voor de eindgroepen van de installatie;
2. Aan de belastingszijde van alle beveilingstoestellen voor een eindgroep van de installatie, mits aan alle aanvullende voorwaarden is voldaan.

Beide mogelijkheden zijn in NEN 1010:2015 overgenomen. Volgens de NEC-normcommissie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van NEN 1010, zijn de aanvullende voorwaarden bij mogelijkheid 2 niet volledig. Het elektrisch materieel en de aangesloten toestellen blijven buiten beschouwing. De commissie heeft dan ook besloten het deel van de bepaling dat mogelijkheid 2 toestaat, niet over te nemen.


Aantal eindgroepen achter een toestel voor aardlekbeveiliging

Bepaling 531.2.1.3 uit NEN 1010:2015 stelt: “Toestellen voor aardlekbeveiliging moeten zo zijn gekozen en de belasting moet zo over de stroomketens zijn verdeeld, dat de te verwachten lekstromen tijdens normaal bedrijf geen onnodig uitschakelen veroorzaken.”

Daaraan is een Nederlandse bepaling toegevoegd, namelijk: “Op één tweepolig toestel voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA mogen ten hoogste vier eindgroepen zijn aangesloten. Het aansluiten van eenfase-eindgroepen op een vierpolig toestel voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA is niet toegelaten.”

Deze toevoeging wordt gewijzigd in: “Op een toestel voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA mogen ten hoogste vier eindgroepen zijn aangesloten. Het aansluiten van eenfase-eindgroepen op een vierpolig toestel voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA wordt afgeraden.”

Het tweede deel van de toevoeging was eerder opgenomen als eis en is nu dus een aanbeveling geworden. Met deze wijziging legt de commissie de keuze voor de toepassing van de wijze van aardlekbeveiliging bij de installateur of eigenaar van de installatie.

 

Bron:  NEN

Klik op onderstaande pictogrammen voor meer informatie over een bepaald onderwerp

  arboveiligheid pictogram Machineveiligheid pictogram elektrische veiligheid pictogram procesveiligheid pictogram functional safety pictogram  
 

         
             
  CE pictogram cursus veiligheid pictogram risicobeoordeling pictogram inspecties overzicht wetgeving